Duizeligheidsklachten zijn zeer vervelend, invaliderend soms zelfs. Er zijn zeer veel verschillende oorzaken mogelijk voor duizeligheid, maar een veel voorkomende vorm van duizeligheid is BPPD. De afkorting BPPD staat voor Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid. Benigne betekent “goedaardig”, Paroxysmaal staat voor “aanvalsgewijs” en positie duizeligheid betekent dat de klachten veelal optreden bij verandering van positie.
Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) kenmerkt zich door acute draaiduizeligheid die ontstaat bij bewegingen, bijvoorbeeld als u gaat liggen en/of bij omdraaien in bed. De draaiduizeligheid is zeer heftig maar duurt kort, gewoonlijk minder dan een minuut.
Soms gaat de duizeligheid gepaard met een misselijk gevoel. De klachten zijn uitputbaar, dat wil zeggen dat herhaling van de snelle hoofdbewegingen de klachten doet verminderen of tijdelijk verdwijnen.
Diagnose:
Om een goede diagnose te kunnen stellen is onderzoek nodig. Met behulp van de laterale rol (waarbij de patiënt vanuit liggende positie snel omdraait) of de zogenaamde kiepproef (waarbij het hoofd en het bovenlichaam vanuit zittende houding plotseling achterover worden gekiept) kunnen we de duizeligheid bij BPPD opwekken. Meestal is er is een typische oogbeweging zichtbaar, ook wel nystagmus genoemd.
Wat is de oorzaak voor BPPD?
De precieze oorzaak voor BPPD is nog onbekend. Men vermoedt dat oorsteentjes in het binnenoor losraken en door snelle positieverandering neerslaan op de zintuigcellen in het evenwichtsorgaan. Dit leidt tot kortdurende overprikkeling van de zintuigcellen en daarmee tot draaiduizeligheid.
BPPD kan optreden na een hoofdongeval, ooroperatie, bij een ontsteking of doorbloedingsstoornis van het binnenoor of na langdurige bedrust. In de meeste gevallen is er echter geen duidelijke oorzaak aantoonbaar. De oorsteentjes horen dus wel aanwezig te zijn, maar niet op die plek.
Hoe ziet de behandeling van BPPD eruit?
De behandeling van BPPD bestaat uit Canalith repositiemanoeuvres. Door middel van een specifieke handgreep (bijv. Epleymanoeuvre) worden de loszittende oorsteentjes verplaatst naar het oorspronkelijke deel van het evenwichtsorgaan en kunnen daar weer (vast)hechten. Hierdoor kunnen de oorsteentjes niet meer leiden tot overprikkeling van de zintuigcellen waardoor er geen duizeligheid meer optreedt. Tijdens deze manoeuvre is de kans heel groot dat u daarbij de bekende duizeligheid ervaart. We adviseren u na de behandeling 24-48 uur het hoofd niet plat achterover of voorover te houden om het succes van de behandeling te vergroten. Daarnaast is het fijn als u begeleiding heeft die u, bij aanhoudende duizeligheid, naar huis kan begeleiden.
Wanneer BPPD niet met zekerheid kan worden aangetoond of niet duidelijk is in welk kanaal de oorsteentjes zich bevinden maken we soms gebruik van houdingsoefeningen volgens Brandt en Daroff. Deze herhalingsoefeningen van rechtop zitten naar zijligging zorgen voor training en compensatie waardoor men eerder klachtenvrij is.
Daarnaast zijn er nog andere behandelmethoden die toegepast kunnen worden bij duizeligheidsklachten die niet adequaat reageren op de behandeling bij BPPD. Soms is het dan nodig eerst nader onderzoek te (laten) verrichten naar een eventueel andere oorzaak voor de duizeligheid (bijv. ziekte van Ménière; neuritis vestibularis)
Beloop:
Het woord ‘benigne’ geeft aan dat het hier om een goedaardige vorm van duizeligheid gaat, die binnen enkele weken tot maanden spontaan kan verdwijnen. In enkele gevallen komt de duizeligheid terug of blijkt de duizeligheid toch langer aan te houden.
Heeft u last van BPPD? Neem dan contact met ons op
Binnen ons behandelteam van Fysiotherapie Dubbeldam kunt u terecht bij onze collega Ernest Markesteijn voor het behandelen van duizeligheidsklachten. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen op telefoonnummer 078-6160536 of via het contactformulier op de website.